Soya pilihan yang terbaik? Pernah tak kita terfikir yang soya ni ada pelbagai
jenis? Bukan semua soya adalah sama ye. Adakah semuanya selamat diambil
terutamanya yang sedang berDIET? Jangan sebab nak cantik dan inginkan kurus, kita lupa tentang kesihatan diri pula.
Terdapat 7 Kriteria Yang perlu diambil tahu:
credit to mama
faiz
*Kacang
soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa
soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia
(bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi
kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla
penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang
proses pembesaran soybeans ni.
*Soybean
tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~ Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang
dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin
sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk
menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara
genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang
berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru
dimasukkan didalam sel tumbuhan.
*Soy
Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni
ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan
hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is
missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body
functions are delayed or stopped.
*Dalam
proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn
alcohol-
Alcohol
tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan
memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu
diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat
dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
*Bahan
anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy
yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan
kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body
temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting
process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to
maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very
sensitive to heat.
*Proses
pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino
acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has
been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual
consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino
acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue
development can be the result
*Soy
isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian
/artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan
kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti
ditambah dalam soy perotein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy
tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup
kalsium.
Jadi anda yang ingin turunkan berat badan atau kurus, pilihla soya yang SELAMAT untuk masa depan ANDA!
Cara pengambilan ESP Shaklee utk KURUS:
>> 3 sudu ESP + (minuman kegemaran) = sebelum breakfast
Berminat??? Hubungi:
✍ PM: https://www.facebook.com/romantiqa.salju
@ Page FB: Hebat & Luar Biasa Supplement
@ https://www.facebook.com/wafiqummistar?ref=hl
✐ Blog: http://ummistar.blogspot.com/
✉ Email: farisha.fe@gmail.com
** ID: 1067039
✆ Call/SMS/WhatsApp: 012-2690964
➲ COD Area: Sg. Besi, KL, Bangsar, Cheras, Rawang
Sharing & Caring bersama HEBAT & LUAR BIASA SUPPLEMENT... Sentiasa sihat dan bertenaga dgn SHAKLEE.. Kongsi sihat serta income bersama- sama
No comments:
Post a Comment